تاریخچه بیمه عمر در جهان
جبران خسارت ناشی از فوت، هزینههای کفن و دفن و تأمین هزینههای خانواده متوفی پس از مرگ او، شاید اولین دغدغههایی بود که باعث به وجود آمدن بیمه عمر گردید. در تاریخچه بیمه عمر اولین قرارداد بیمه عمر را مربوط به سال 1583 میلادی میدانند. علوم ریاضی و آمار بعدها در بیمه عمر مورد استفاده قرار گرفتند و باعث کامل شدن محاسبات و جدول بیمه عمر شدند.
تاریخچه بیمه عمر در ایران
سابقه فعاليت بيمه در كشور به صورت غير رسمي بيش از يك قرن است .نخستين بار در سال ۱۲۸۹ خورشيدي دو شركت بيمه خارجي به تاسيس نمايندگي در ايران اقدام كردند .اولين قانوني كه در ايران درخصوص شركت هاي بيمه به تصويب رسيد قانون مربوط به ثبت شركت ها مصوب دوم آذر ۱۳۱۰ است كه در ماده ۸ آن شركت هاي بيمه اعم از ايراني و خارجي را تابع نظام نامه اي دانست كه از طرف وزارت عدليه تنظيم مي شود .تاسيس شركت سهامي بيمه ايران در ۱۵ آبان ۱۳۱۴ وتصويب قانون بيمه در هفتم ارديبهشت ۱۳۱۶ را بايد نقطه آغاز تحولات بازار بيمه كشور دانست . با تصويب اين قانون حدود ۱۰ شركت بيمه خارجي شعب و نمايندگي هاي خود در ايران را ثبت كردند .در سال 1338 دو شرکت بیمه آسیا و البرز تاسیس شد و متعاقب آن درسال ۱۳۲۹ نخستين شركت بيمه خصوصي ايراني به نام "بيمه شرق " تاسيس شد. جهت ایجاد یک بیمه اتکایی و تحکیم پشتوانه مالی شرکتهای بیمه همچنین نظارت بر خدمات بیمهای و سیاستگذاری در آن، در سال 1350 قانون تأسیس بیمه مرکزی به تصویب رسید و طی آن بیمه مرکزی تأسیس شد. در فاصله سال های ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۷ چهار شرکت خصوصی به نامهای تهران، حافظ، توانا و دانا تاسیس شدند.
تاریخچه بیمه عمر بعد از انقلاب اسلامی
با انقلاب اسلامی سال 57 شرکتهای خصوصی ارایه کننده بیمه از جمله بیمه عمر، ملی اعلام شدند و برخی از آنها نیز در یکدیگر ادغام گردیدند. پس از انقلاب به دلایل فقهی و شرایط جنگی کشور بیمههای عمر تا سال 1367 متوقف شدند. با رفع مشکلات فقهی و پایان جنگ و بررسی شرایط بیمههای عمر، از سال 1373 فروش این نوع بیمه توسط شرکت بیمه آسیا دوباره و برای نخستین بار بعد از انقلاب اسلامی از سر گرفته شد. تا سال ۱۳۷۳ چهار شرکت بیمه ایران، آسیا، البرز و دانا به فعالیت مشغول بودند که در سال ۱۳۷۳ شرکت بیمه تخصصی به نام بیمه صادرات و سرمایه گذاری با سرمایه بانک ها و بیمهها (بیمه معلم ) تأسیس شد. با تشکیل مجدد شرکتهای بیمه خصوصی و با رشد شرکتهای بیمه در دهه 80 فروش بیمههای عمر در این شرکتها نیز آغاز شد.
در سال ۱۳۸۱ قانون تأسیس شرکت غیردولتی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید لذا در سال ۱۳۸۱ شرکت خصوصی حافظ در منطقه آزاد کیش و از سال ۱۳۸۲ سایر شرکتهای بیمه گرخصوصی از قبیل پارسیان، رازی، کارآفرین، توسعه، ملت، سینا، امید، سامان، پاسارگارد، دی، میهن و ... تأسیس شدند و در حال حاضر بیش از 33 شرکت بیمه در حال فعالیت بوده که تعداد آنها رو به افزایش میباشد.